“Met sommigen klanten verhuis ik zelfs mee, daar fiets ik graag een stukje voor om"

Anita werkt al bijna 20 jaar met veel plezier als huishoudelijke hulp bij HomeWorks. En heeft met sommige klanten zo’n band opgebouwd, dat als ze verhuizen, zij gewoon blijft komen naar hun nieuwe huis. Zelfs als ze daarvoor 40 minuten heen en 40 terug moet fietsen. In dit interview vertelt zij over haar ervaringen als hulp en haar bijzondere band met klanten. Ook geeft ze tips aan iedereen die als hulp aan de slag wil én aan mensen die hun hulp lang willen houden.

Anita huishoudelijke hulp bij HomeWorks in Groningen

Even voorstellen

‘’Ik ben Anita, 51 jaar oud en ik werk met veel plezier als hulp bij HomeWorks. In mijn vrije tijd ben ik lekker in de weer met mijn kinderen die inmiddels het huis uit zijn en ik vind het leuk om te knutselen met mijn kleindochter van 4. Ook hou ik van boeken lezen, het liefst waargebeurde verhalen.

Hoe voelt het om de eerste uitgelichte hulp van HomeWorks te zijn?

“Leuk, apart! Ik heb momenteel een puppy van 15 weken die af en toe haar tandjes in mijn arm zet, dus als je wat gepiep hoort, dan weet je wat het is 😉”.

Een puppy, wat leuk! Hoe heet ze?

‘’Haar naam is Roxy, ze is een kruising Stafford x Amerikaanse Bulldog en komt van een nestje bij mijn dochter thuis. Ik heb haar gekregen als cadeau’’

Naast fulltime puppy-zitter ben je één van de langst werkende huishoudelijke hulpen bij HomeWorks.

‘’Ik werk sinds 2003 als hulp in Groningen. Over de tijd heen heb ik een band opgebouwd met mijn klanten. Met sommigen verhuis ik zelfs mee, daar fiets ik graag een stukje voor om.’’

Heb je een maximale afstand qua reizen?

‘’Ik doe alles op de fiets. Daarom doe ik het rustig aan, want als ik bij mijn klant aankom moet het werk natuurlijk nog beginnen. Nadat een klant verhuisde werd er gevraagd of ik kon blijven komen. Ik kom daar al zo lang dus dat doe ik graag. Ik fiets dan 40 minuten heen en 40 minuten terug. Dat is ook mijn enige klant die dag, het is best pittig. Maar ik krijg er zoveel voor terug, de waardering maakt het de moeite waard’’

Je hebt in jouw werkzame tijd als huishoudelijke hulp met een aantal klanten een speciale band opgebouwd, kun je daar iets meer over vertellen?

‘’De klant waar ik 40 minuten voor fiets, daarvan ken ik de kinderen sinds de geboorte dus dat is best bijzonder. Ook maak je overlijdens mee, zoals Opa Botje. Opa Botje was 91 jaar en wanneer hij op vakantie ging nam hij een souvenirtje voor mij mee. Het was een ontzettend lieve man en toen hij overleed kwam dat best binnen. Ik ben nog naar zijn begrafenis geweest om afscheid te nemen.’’

Door de huidige situatie Corona zijn mensen meer thuis, leer je ze hierdoor beter kennen of zeggen klanten af?

“Toen Corona net begon, waren er twee klanten die liever niet hadden dat ik kwam. Zij betaalden mij gewoon door, maar vonden het prettiger wat afstand te houden. Verder veranderde er voor mij niet zo veel. Wel zijn mijn werkzaamheden hier en daar wat aangepast. Doordat een deel van mijn klanten en hun kinderen nu vaker thuis zijn, pas ik mijn werkzaamheden hier en daar aan. Ik kan bijvoorbeeld niet in de slaapkamer als de kinderen uitslapen of online les volgen, maar daarvoor in de plaats maak ik dan een ander gedeelte schoon.

Hoe is het voor jou om als hulp te werken in tijden van Corona?

‘’Prima, ik heb er niet echt last van. Zelf val ik door mijn astma onder de risicogroep, maar zolang iedereen de afgesproken afstand houdt en zich verder aan de regels houdt is er voor mij geen probleem”.

Hoeveel schoonmaakadressen heb jij in een week?

Ik heb per week 7 a 8 adressen. Bij de ene klant ben ik 2 uur en bij een andere klant ben ik 4 uur. Ik plan dit op een manier in waardoor dit aantal adressen fysiek goed te doen is.

Hoe ziet jouw ideale schoonmaakadres eruit?

‘’Ik vind het fijn als ik mijn eigen ritme kan bepalen. Je moet een woning altijd even leren kennen, en zodra je weet hoe en wat dan ga ik gewoon mijn gang. Mijn ideale schoonmaakadres heeft een vloerverwarming, dan droogt het dweilwater lekker snel. O ja en liever geen houten vloer, want dat is soms vervelend dweilen. Een prettige stofzuiger kan ook schelen. Maar het belangrijkste is het krijgen van waardering”.

Je werkt al lang als huishoudelijke hulp in Groningen, zijn er in de tijd dat je dit werk doet dingen veranderd?

‘’De grootste verandering is het verdwijnen van ons vaste aanspreekpunt specifiek in onze regio. Er was via HomeWorks iemand in Groningen die je dan kon bellen als er iets was. Niet dat ik dat vaak doe, maar het was wel een groot verschil toen diegene ermee stopte. Als je nu belt met een vraag dan krijg je automatisch iemand van de helpdesk in Amsterdam aan de lijn. Ook prima, maar het is anders dan hoe het eerst was. Ik ben er nu inmiddels wel aan gewend hoor. Verder is er qua werkzaamheden voor mij niets veranderd. Ik werk met de spullen die ik heb, en als het niet werkt dan horen ze me wel”.

Heb je tips voor iedereen die als huishoudelijke hulp aan de slag wil gaan?

‘’Blijf bij jezelf. Probeer je niet volledig aan te passen aan je klant maar doe je eigen ding. Als daar ruimte voor is en je doet je werk gewoon goed, kun je het beste op je eigen tempo en ritme werken. Je mag best voor jezelf opkomen wanneer de klant vergeet dat je de huishoudelijke hulp bent. Je bent een hulp, je hoeft niet het volledige huishouden over te nemen. Blijf bij jezelf en doe lekker je ding.’’

“Met sommigen klanten verhuis ik zelfs mee, daar fiets ik graag een stukje voor om, de waardering maakt het de moeite waard”

Meer weten over schoonmaakwerk bij HomeWorks? Of bekijk onze lijst met veelgestelde vragen.

Actueel
Blog