Veelgestelde vragen over werken als huishoudelijke hulp

Moet ik mij verzekeren voor schade?
Als hulp ben jij niet aansprakelijk voor schade die jij per ongeluk en tijdens het uitvoeren van jouw werk schade veroorzaakt. Klanten kunnen zich daar zelf of via HomeWorks tegen verzekeren. We adviseren je overigens wel om een WA verzekering af te sluiten omdat je, wanneer je niet meer aan het werk bent en per ongeluk schade veroorzaakt, je wel op draait voor de schade. Tip: Als je schade hebt veroorzaakt geef dit dan zo snel mogelijk door aan de klant.
Ben ik verzekerd voor WW en ZW?
Bij regeling diensten aan huis ben je niet automatisch verzekerd voor ZW en WW. Je kunt eenvoudig een verzekering aanvragen voor inkomstenverlies na de eerste 6 weken. Dit doe je op de [de website van het UWV](https://www.uwv.nl/particulieren/verzekeren/ik-wil-me-verzekeren-bij-uwv/detail/ik-ben-dienstverlener-aan-huis). Zelf draag je de premie af aan het UWV. Heb je hier hulp bij nodig neem contact op met onze klantenservice.
Heb ik recht op vakantietijd en vakantiegeld?
Bij HomeWorks heb je de mogelijkheid om spaarpotjes aan te maken. Deze kan je gebruiken voor de eerst 6 weken ziek zijn of werkloos maar ook voor verlof, vakantiegeld en het betalen van belasting. Standaard sparen wij 8% van het basistarief.
Word ik doorbetaald bij ziekte of werkloosheid?
Om tijdens de eerste 6 weken ziek of werkloosheid doorbetaald te kunnen worden, kies je in jouw inlogomgeving voor het opbouwen van een spaarvoorziening.
Worden mijn reiskosten vergoed?
Op het moment dat jij jouw reiskosten vergoed wilt hebben bij een specifieke klant dan kan je dat aangeven in jouw inlogomgeving.
Heb ik recht op pauze?
Je kunt altijd pauze nemen in overleg met jouw klant. Pauzes zijn wel altijd voor eigen rekening.
Heb ik recht op zwangerschapsverlof?
Ja, elke vrouw die werkt en zwanger is heeft recht op doorbetaald verlof. Als je huishoudelijke hulp bent kan je aanspraak maken op een ZEZ-uitkering van minimaal 16 weken. [Lees meer op de site van het UWV](https://www.uwv.nl/particulieren/zwanger-adoptie-pleegzorg/zwanger-en-zelfstandige/zwanger-en-zelfstandige-zez/detail/krijg-ik-een-zez-uitkering)
Hoe geef ik mijn uren door?
Jouw uren kan je aanpassen en goedkeuren in de inlogomgeving van HomeWorks. Je krijgt iedere maand jouw gewerkte uren uitbetaald. De periodes lopen altijd van de 21e van de ene maand tot en met de 20e van de maand erop. Maandelijks verwerken wij vanaf de 20e alle goedgekeurde uren. Binnen enkele dagen ontvang jij het geld.
Hoe zit het met belastingen?
Je werkt op basis van de regeling dienstverlening aan huis. Op basis van deze regeling wordt er niet vooraf inkomstenbelasting ingehouden op jouw loon maar betaal je dat bij jouw aangifte aan het einde van het jaar. Neem contact op met de Belastingtelefoon (0800-0543) om navraag te doen over wat je aan het einde van jaar moet betalen. Via HomeWorks kan je vervolgens maandelijks een bedrag apart zetten.
Mag ik zelf mijn uurtarief bepalen?
Ja, jij mag zelf jouw uurtarief bepalen in jouw inlogomgeving. Het minimumtarief is 11,85 euro.