Veelgestelde vragen over werken als huishoudelijke hulp

Waarom willen we een kopie van je identiteitsbewijs?
Omdat we gaan samenwerken bij mensen thuis willen we er natuurlijk goed voor zorgen dat alles veilig en vertrouwd is. Met een kopie van jouw paspoort of id kaart kunnen we er beter voor zorgen dat er enkel gewerkt wordt door mensen die legaal in Nederland mogen werken en om fraude te voorkomen.
Moet ik mij verzekeren voor schade?
Als hulp ben je niet aansprakelijk voor schade die je per ongeluk en tijdens het uitvoeren van je werk veroorzaakt. Klanten kunnen zich daar zelf of via HomeWorks tegen verzekeren. We adviseren je wel om een WA-verzekering af te sluiten. Dit omdat je wel opdraait voor de schade als je niet meer aan het werk bent, maar toch per ongeluk schade veroorzaakt. Tip: geef het zo snel mogelijk door aan de klant als je schade hebt veroorzaakt.
Ben ik verzekerd voor WW en ZW?
Bij de regeling dienstverlening aan huis ben je niet automatisch verzekerd voor ZW en WW. Je kunt eenvoudig een verzekering aanvragen voor inkomstenverlies na de eerste zes weken. Dit doe je op de de website van het UWV. Zelf draag je de premie af aan het UWV. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Heb ik recht op vakantietijd en vakantiegeld?
Bij HomeWorks heb je de mogelijkheid om spaarpotjes aan te maken. Die kun je gebruiken voor als je ziek bent maar ook voor verlof, vakantiegeld en het betalen van belasting. Standaard sparen wij 8% van het basistarief voor je.
Word ik doorbetaald bij ziekte of werkloosheid?
Om tijdens de eerste zes weken ziekte of werkloosheid doorbetaald te kunnen worden, kies je in jouw inlogomgeving voor het opbouwen van een spaarvoorziening.
Worden mijn reiskosten vergoed?
Als je jouw reiskosten vergoed wilt hebben bij een specifieke klant, dan kun je dat aangeven in jouw inlogomgeving.
Heb ik recht op pauze?
Je kunt altijd pauze nemen in overleg met je klant. Pauzes zijn wel altijd voor eigen rekening.
Heb ik recht op zwangerschapsverlof?
Ja, elke vrouw die werkt en zwanger is heeft recht op doorbetaald verlof. Als je huishoudelijke hulp bent, kun je aanspraak maken op een ZEZ-uitkering van minimaal 16 weken. Lees meer op de site van het UWV
Hoe geef ik mijn uren door?
Jouw uren kun je aanpassen en goedkeuren in de inlogomgeving van HomeWorks. Je krijgt iedere maand je gewerkte uren uitbetaald. De periodes lopen altijd van de 21e van de ene maand tot en met de 20e van de maand erop. Maandelijks verwerken wij vanaf de 20e alle goedgekeurde uren. Jouw geld ontvang je altijd vóór het einde van de maand.
Hoe zit het met belastingen?
Je werkt op basis van de regeling dienstverlening aan huis. Op basis van deze regeling wordt er niet vooraf inkomstenbelasting ingehouden op je loon, maar betaal je dat bij jouw aangifte aan het einde van het jaar. Neem contact op met de Belastingtelefoon (0800-0543) om na te vragen wat je aan het einde van jaar moet betalen. Via HomeWorks kun je vervolgens eenvoudig maandelijks een bedrag apart zetten.
Mag ik zelf mijn uurtarief bepalen?
Ja, je mag zelf je uurtarief bepalen in je inlogomgeving. Het minimumtarief is 11,85 euro.