Keuken geheimen die je een hoop ellende kunnen besparen, deel 1

Bijna iedereen gebruikt dagelijks vaatdoekjes in de keuken en het huishouden. Maar wist je dat deze vaatdoekjes vaak vol met bacteriën zitten? En wist je ook dat er in Nederland dagelijks 2000 mensen ziek worden van eten? Een groot deel van deze voedselinfecties ontstaan gewoon in je eigen keuken. De meeste mensen doen van alles met dezelfde doekjes: zoals het aanrecht poetsen, de keukenkastjes afnemen en de tafel schoonmaken. Daarom is zo’n doekje echt een bron van bacteriën. Na 24 uur kan het al maar liefst 4 miljard bacteriën bevatten. Dit is meer dan bijvoorbeeld op een wc bril van een openbare wc. Helemaal ranzig wordt het al je bedenkt de meeste mensen vaatdoekjes gemiddeld ca. twee weken gebruiken. Daarom tips voor hygiënisch schone keuken waardoor je minder kans loopt om ziek te worden.

keukengeheimen

Iedere dag een schoon vaatdoekje en na gebruik goed na spoelen

Pak iedere dag een schoon exemplaar en was de vuile doek op 60 graden of hoger. Gebruik 'm alleen voor het afnemen van tafels en het aanrecht en dus niet voor de vloer of wc. Daarvoor gebruik je andere doekjes 😊.

vaatdoekje

Bacteriën doden in de magnetron

Doe de vaatdoek 1,5 minuut in de magnetron (op vol vermogen) en laat 'm daarna goed drogen zodat de bacteriën dood gaan.

Niet desinfecteren met choor

Desinfecterende schoonmaakmiddelen zoals chloor of bleek, zijn in de keuken niet nodig. Het is zelfs beter om dit niet te doen. Want desinfecterende schoonmaakmiddelen doden zoveel mogelijk bacteriën maar ook goede bacteriën. Het gevaar is dat bacteriën hiertegen resistent worden als je vaak desinfecterende middelen gebruikt. Voor het schoonmaken van je keuken is daarom heet water met allesreiniger, afwasmiddel of eventueel wat schoonmaakazijn voldoende.

Handen wassen

Je komt de hele dag door in aanraking met bacteriën en virussen. Daarom is het zeer belangrijk dat je je handen heel goed met zeep wast voor het klaarmaken van eten. En al helemaal na het aanraken van rauw vlees en na toiletbezoek! Zo komen er geen bacteriën via je handen op je eten. Een heel beroemd driesterren restaurant in Engeland kwam jaren geleden ineens in het nieuws omdat honderden mensen ziek werden direct een diner in dit het restaurant. Een van chefs in de keuken zou zijn handen niet goed hebben gewassen na de toilet.

Met deze tips voor een hygiënisch schone keuken voorkom je in ieder geval dat jij, je familie of jouw gasten ziek worden na een heerlijk dinertje bij jou thuis!

Actueel
Blog