Schoonmaakwerk uitzendwerk of niet: uitspraak Rechtbank

Vandaag kopte sommige kranten zoals het Parool over de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof waarin zij Helpling net als Uber gewezen hebben op het feit dat zij de samenwerking met hulpen niet juist georganiseerd hebben.

In reactie op dit bericht hebben meerdere hulpen navraag gedaan bij HomeWorks over de mogelijke consequenties die dit zou kunnen hebben voor het werken als huishoudelijke hulp bij HomeWorks.

De uitspraak heeft GEEN effect op het werken via HomeWorks.

Er zijn namelijk een groot aantal verschillen in de manier van werken via HomeWorks in vergelijking met Helpling.

Als voorbeeld:
Helpling beschouwt hulpen als zelfstandigen. Deze “zelfstandigen” dienden vervolgens van het geld dat zij verdienden 21% BTW af te dragen, een administratie bij te houden en bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheid verzekering af te sluiten voor schade die ze veroorzaken. Ook was het voor hen niet mogelijk om een vrijwillige verzekering af te sluiten bij het UWV voor ziekte en ww.

Bij HomeWorks werken hulpen op basis van de overheidsregeling dienstverlening aan huis en zijn in loondienst.

De regeling dienstverlening is niet een heel gelukkige regeling. Eerder schreef ik hierover op de dag van de huishoudelijke hulp: En dan nu even echt aandacht

Daar waar de discussie rond Helpling en Uber gaat over van zelfstandige naar dienstverband hebben alle hulpen bij HomeWorks al een dienstverband. HomeWorks probeert op haar beurt vaak de discussie te starten voor meer mogelijkheden om de voorwaarden en graad van organisatie van deze dienstverbanden te verbeteren.

Actueel
Blog