Fris en milieuvriendelijk! Omdat het (bijna) lente is

Een nieuwe lente, een nieuw geluid! Ja, wij weten ook wel dat de lente officieel pas over vier weken begint. Maar zeg nou zelf: als je naar buiten kijkt is er geen spoortje meer van de winter te herkennen. De krokussen en narcissen komen uit, struiken en bomen krijgen weer knoppen en het is met smart afwachten wanneer de Friezen het eerste kievitsei vinden. Wie voorjaar zegt, zegt schoonmaak. En om nou te zorgen dat de bollen ook de komende jaren op blijven komen, en dat de kieviten nog steeds voldoende plek hebben om hun ei te leggen hier wat handige tips over hoe je milieuvriendelijk kan schoonmaken. Bijvoorbeeld met azijn. Azijn ontvet, ontkalkt en het neemt vieze luchtjes op. En het is niet belastend voor het milieu. Hier een paar handige toepassingen. Je kunt ook schoonmaakazijn gebruiken, dat is een stuk geconcentreerder (8% azijnzuur in plaats van 4 % azijnzuur bij ‘gewone’ azijn).

  • Maak ramen, kozijnen en spiegels streeploos schoon met lauw water met een scheut schoonmaakazijn.
  • Vetaanslag in de keuken, bijvoorbeeld op het aanrecht, de tegels, het fornuis en afzuigkap, verwijder je makkelijk met hetzelfde sopje.
  • Een emmer lauw water met schoonmaakazijn maakt ook je laminaat streeploos schoon.
  • Vlekken in tapijt of op muren kun je behandelen door te deppen met een doekje azijn.

Ook soda is goedkoop, handig en milieuvriendelijk.

  • Als je een verstopte afvoer hebt strooi je wat soda op het putje en giet er kokend water over heen.
  • Soda kun je ook goed gebruiken in een vieze wasmachine. Doe een schep soda in het vakje voor wasmiddel en draai een handdoekenwas op 90 graden. De soda ontdoet de machine van wasluis en vieze luchtjes.
  • En ruiken je schoenen niet zo fris meer? Doe ze in een zak, voeg een handje soda toe en laat dit een nacht staan. De volgende dag zijn de geurtjes verdwenen.

Lees in ons blog van vorig jaar meer milieuvriendelijke tips voor de schoonmaak.

Heb jij nog goede milieuvriendelijke schoonmaaktips?

Actueel
Blog