Van Schoonmaak azijn tot poetslap, wat heb je nodig

Schoonmaken is voor veel mensen niet hobby nummer één. En dat vinden wij bij HomeWorks natuurlijk geen enkel probleem :-) En met goede schoonmaakspullen wordt het werkt lichter en leuker. Op deze pagina willen we je graag een overzicht geven van zaken die je voor jezelf of voor jouw huishoudelijke hulp het beste in huis kunt hebben. Er is veel keuze in schoonmaakproducten. Naast de geur en het gewenste schoonmaakeffect kan ook de mate van belasting voor het milieu een rol spelen bij de keuze van zeep.

wat in huis voor schoonmaak homeworks

Wat is handig om in huis hebben?

Onze hulpen maken bij hun schoonmaakwerkzaamheden altijd gebruik van de producten en attributen die je zelf voldoende in huis moet hebben. Hieronder tref je een lijst aan van materialen en middelen als suggestie om in huis te hebben.

Lijst materialen

 • Een huishoudtrap (boven je hoofd werken is niet prettig)
 • Emmers met beugel
 • Schoonmaakdoeken, spons en veel microvezeldoeken (omdat die laatste ook zonder zeep al goed werken)
 • na- droogdoeken (dit kunnen ook oude theedoeken, handdoelen of lakens zijn)
 • Raamtrekker
 • Toiletborstel
 • Stofzuiger liefst met verstelbare steel en voldoende stofzuigerzakken
 • Een mop/ dweil met uitwringsysteem voor harde gladde vloeren
 • Een strijkijzer en strijkplank (wanneer er gestreken moet worden)
 • Huishoudhandschoenen
 • Vuilniszakken

Tip: Zorg altijd voor deugdelijke spullen. Is het trapje gammel, het snoer van de strijkbout al een beetje door? Neem geen risico voor jezelf én voor anderen die dat niet weten.

Schoonmaakmiddelen

Omdat er, zoals al eerder aan gegeven, zoveel verschillende soorten schoonmaakmiddelen zijn is het goed om hier zelf en eventueel in overleg met de hulp een keuze in te maken. Op internet vind je gemakkelijk veel inspiratie om bijvoorbeeld wat op te schuiven naar duurzamer en milieuvriendelijker schoonmaken zonder dat dit sterk ten koste gaat van het resultaat.

 • Allesreiniger
 • Afwasmiddel
 • Toiletreiniger
 • Schoonmaak azijn
 • Schuurmiddel
 • Speciale reiniging voor bijvoorbeeld RVS en marmer

Tip: Kalkreinigers zijn vaak agressief evenals bleek en chloor en zorgen nog wel eens voor probleempjes. Voor kalk op kranen kan je bijvoorbeeld beter schoonmaak azijn gebruiken waarmee je de lap doordrenkt die je vervolgens een nachtje om de verkalkte kraan drapeert. Vind je de wat sterkere en sneller werkende middelen prettiger? Zorg er dan voor dat het gebruik goed besproken is met de hulp.

Hoe maak ik aan de hulp duidelijk wat zij moet doen?

Alle hulpen van HomeWorks krijgen tips en adviezen over de schoonmaak. Vaak hebben de hulpen vele jaren ervaring en hebben daarbij tevens een eigen voorkeur van werkwijze en schoonmaakmiddelen ontwikkeld. Bij elke start is het belangrijk dat je de eerste keer instructie geeft aan de hulp en bespreekt wat je gedaan wilt hebben. Je kunt vervolgens gaan werken met onze checklist of instructies en wensen via de chat in jouw inlogomgeving aan de hulp kenbaar maken.

Tip: Om teleurstelling te voorkomen is het raadzaam om een prioriteitenlijst te maken waarbij de hulp precies weet wat ze als eerste moet doen en wat daarna voor zolang er tijd is. Dit is gelijk ook een handige manier om samen met de hulp te bepalen wat haalbaar is en wat niet. En in het begin is het altijd even aftasten voor de hulp; wat staat waar, hoe verdeel ik mijn tijd enzovoorts. Na een paar keer zou het duidelijk moeten zijn.

Moet ik mijn sleutel afgeven óf aanwezig zijn als de hulp werkt?

Wat natuurlijk belangrijk is, is dat de hulp haar werk kan doen. Je bent hier ook verantwoordelijk voor. Je kunt de sleutel afgeven aan de hulp maar dan adviseren wij je wel het sleutelcontract te gebruiken. De een heeft het contract en de ander de sleutel. Aan het eind wisselt dat weer om. Je hoeft niet verplicht aanwezig te zijn als de hulp aan het werk is.

Tip: Stuur en ontvang sleutels niet per post. Ze raken vaak kwijt en het sleutelcontract kan dan niet gewisseld worden. Communiceer hier duidelijk over met elkaar bijvoorbeeld in de chat van jouw inlogomgeving.

Tip: Voor een extra gerust gevoel kan je bij een deur met meerdere cilinders er één afwijkend maken zodat de hulp niet net binnenkomt terwijl jij uit de douche loopt en vergeten was dat de hulp zou komen. Zorg er dan wel voor dat die cilinder niet dicht zit op de dag dat de hulp wel naar binnen moet kunnen

En hoe nu verder

Jouw hulp vult aan het eind van de maand haar uren in die jij kunt nalopen op juistheid. Zodra dit gedaan is of nadat je deze optie na twee dagen nog niet gebruikt hebt dan gaan wij er vanuit dat de uren juist zijn en betalen wij de hulp. Wij incasseren de factuur voor je zodat je daar geen omkijken naar hebt en de hulp snel betaald kan worden.

Voordat de eerste afspraak plaatsvindt nemen we altijd even contact met je op en na de eerste afspraak ook om te vernemen hoe de schoonmaak beviel.

Bevalt de hulp niet? Geen punt! Bespreek het met een servicecoördinator. Wij willen niets liever dat je tevreden bent en kunnen daar vaak goed voor zorgen.

HomeWorks gelooft er in dat het belangrijk is om goed contact te hebben met hulpen en klanten om zo te kunnen zorgen voor veiligheid en continuïteit op verschillende manieren zowel voor als achter de schermen. Is er iets? Wij horen het graag!

Klik hier voor klantenservice

Via de HomeWorks inlogomgeving kan je ook al veel zaken rondom de schoonmaak 24/7 zelf regelen. We werken momenteel hard aan onze super handige app!

WMO en PGB

Maak je gebruik van persoons gebonden budget (PGB) of ontvang je hulp in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)? Zorg er dan voor dat de administratieve zaken goed op orde zijn. Wij kunnen onze handtekening zetten op een compleet ingevuld formulier en sturen deze dan terug naar jou. Wij hebben geen directe relatie met de instanties die de PGB en WMO uitvoeren. HomeWorks ziet jou als klant en zal bij uitblijven van betaling van de hulp hier bij jou op terugkomen.