Duurzaam afwassen doe je zo

Wist je dat je zelfs met iets simpels als ‘de afwas’ ook duurzame keuzes kan maken? Iedereen wil graag een steentje bijdragen voor het klimaat. Met hele simpele dingen zoals ‘hoe je de afwas doet’, kan je al helpen. Door dingen bewuster te doen en net iets anders dan je gewend bent, kan je echt het verschil maken. Wij geven tips over hoe je de afwas met de hand, maar ook met de afwasmachine, zo zuinig mogelijk doet. Doe je mee? Duurzaam afwassen, dat willen we toch allemaal! Vooral op de Dag van de Duurzaamheid.

Afwas in een sopje in teilje

Zuinig afwassen met de hand

  • Probeer zo min mogelijk warm water te gebruiken. Gooi zo veel mogelijk vuil in de afvalbak en spoel je vaat van te voren alleen af met wat koud water. Veel vet kan je ook met een klein stukje keukenrol afvegen. Het echte afwaswerk doe je in een nieuw sopje met warm water.
  • Maak echt een sopje in een afwasteiltje of doe de stop in de wasbak. Dus, was niet af onder een lopende kraan, zo verspil je heel veel water.
  • Je hoeft maar een beetje zeep te gebruiken om je vaat schoon te krijgen. Gebruik een theelepeltje afwasmiddel, dat is meestal al voldoende.
  • Maak het afwaswater niet te heet. Een beetje warm is ook goed, hoe hoger de temperatuur, hoe hoger je energiegebruik.
  • Kies een ecologisch afwasmiddel bijv. van met merk Neutral of Marcel’s Green Soap (die ruiken heerlijk!)

Voor mensen die kiezen voor gemak of die echt een hekel hebben aan de afwas, hebben we ook tips om je vaatwasser zuiniger te gebruiken. Want zelfs met een vaatwasmachine heb jij invloed op hoe zuinig jij de vaat doet.

Zuinig afwassen met een afwasmachine

  • Ruim je vaatwasser zo strak mogelijk in en zet hem pas aan als ie helemaal vol is. Het klinkt als een open deur, maar zo kan je echt veel besparen!
  • Gebruik het eco-programma van je vaatwasser. Hierdoor kun je tientallen euro’s per jaar besparen. Vette of aangekoekte pannen kan je altijd afnemen met een stukje papier van een keurenrol of even laten inweken in een heel klein beetje warm water.
  • Spoel de vaat niet vooraf af onder een lopende kraan. Zo gebruik je dubbel zo veel water en dat is natuurlijk zonde! Veeg etensresten gewoon van je borden af (in de afvalbak) met een afwasborstel voordat je ze in de afwasmachine zet.
  • Kies voor een zuinige vaatwasser met een zuinig energielabel A+++
  • Gebruik ecologische vaatwas-tabletten gemaakt van plantaardige zepen.

Heb jij nog tips om duurzamer af te wassen of schoon te maken. Deel die met ons! Want bedenk goed, alle beetjes helpen en als iedereen het doet zeker 😊!

Photo by Harry Grout on Unsplash

Actueel
Blog